Retró Lurkók

Kevin helyett I.

2021. december 17. 18:00 - demeternorbert

Alternatív karácsonyi filmek a ’80-as, ’90-es évekből

Sziasztok, 

Demeter Norbert vagyok, [bekezdés]-díjas író és imádom a fenyőfa gyantás illatát, mert két dolgot juttat eszembe: a karácsonyt és a gintonikot. :D Üdv a Retrolurkók blogon, ahol hétről hétre, különböző témákon átívelve merülünk alá azokba a hőn szeretett és noszalgikus 80-as, 90-es évekbe.

Sok mindennel készülök nektek és igyekszem majd lehetőség szerint minden olyan tárgyat, dolgot, filmet, szóval tényleg mindent előszedni a múltból, ami valamilyen formában az életünk fontos része volt és meghatározta a fent említett két évtizedet.

Szóval kössétek fel a gatyát, mert tuti, hogy fogok tudni egy-két olyan dolgot mondani, amit már biztosan elfelejtettetek vagy ha nem is, hát hótziher, hogy jó ideje nem is gondoltatok rá. 

7.jpg

Hó, ha, hó, régi, jó filmeket hoz a Télapó!

Na, mármost. Nyakunkon a karácsony, A legtöbben már biztosan megvettétek vagy elkészítettétek az ajándékok nagy részét, fejben köbö kész a menüsor, megvan a vendéglista, készül a karácsonyi dekor. És akkor, amikor azt hiszed, már mindennel kész vagy és mindenre gondoltál, feldobom a jogos kérdést: mit nézel idén karácsonykor? Mert hogy a szórakozás is éppen annyira fontos ilyenkor, mint a tele has. 

Ha azt mondod, hogy Reszkessetek betörők!-et, nagy pacsi! Nagyon jó választás. Ám, ha ez nem lenne elég vagy már baromira herótod van Kevintől és a családjától, engedd meg, hogy ajánljak néhány alternatívát, miután leléptek a vendégek vagy elaludtak a gyerekek. Egyik-másik kicsikkel is nézhető, bár ezzel a listában inkább a felnőtt korosztályra gondoltam.

Ha valamiért túl durvának vagy soknak tartanád karácsonyra a most következő filmeket, semmi gond. Jövő héten rád is gondolok majd, ugyanis készül egy másik lista is, könnyedebb és kedvesebb filmekkel, amik talán jobban elnyerik a tetszésedet. 

Viszont mielőtt nekikezdenénk, érdemes pár dolgot tisztázni ezekkel a régi mozikkal kapcsolatban. 

Először is, bármennyire is vagy tele manapság új élményekkel és elvárásokkal a filmekkel kapcsolatban, a régi mozikat csakis úgy lehet nézni és újranézni, ha igyekszünk az akkori kor prizmáján keresztül látni őket. Ezek a filmek nincsenek tele csillogó, giccses és majdnem tökéletes CGI elemekkel, ekkoriban még sokkal kreatívabban kellett megoldani egy-egy jelenetet. A történet sok esetben fontosabb volt a látványnál, ezáltal a színészek is nagyobb teret kaptak, hogy játszhassanak. És lehet, hogy egyik-másik trükk fölött már eljárt az idő, de ha képesek vagyunk azzal a szemmel nézni őket, mint régen, garantálom, hogy tetszeni fognak. 

Másodsorban, légy tisztelettel irántuk. Többek között ezeknek az alkotásoknak köszönhetjük azt, hogy a filmek ma ott tartanak ahol. Azért, mert valamelyik neked nem tetszik, nem jelenti azt, hogy az ócska, rossz vagy nulla. Maximum eljárt felettük az idő. De amúgy is, minden csak nézőpont kérdése. :)

Ha most néznéd őket először, azt tanácsolom, hogy vedd annak a kornak a lenyomatának, amikor készült. 

Ha pedig már ezerszer láttad valamelyiket és unod, de mégsincs jobb ötleted, hogy mit néznél, elárulom az egyik trükkömet, amivel akárhányszor végignézheted ezeket a filmeket és mindig találhatsz bennük valami újdonságot.

Kezdj el a részletekre figyelni, ne azt akard csak látni, amit a kamera az szemed elé tol. Figyelj a díszletre, ruhákra, arra, hogy mi történik a háttérben vagy olyan színészekre, akik nem a jelenet fókuszában, középpontjában vannak. Ha elég vájtfőlű vagy, akkor a zenét is figyelheted, amit később, akár meg is hallgathatsz a filmtől külön, hozzáképzelve a jelenetet, amiben elhangzik.  

Na, mivel ez is megvolt, kezdjünk is neki ennek a kis listának.

 

1. Die Hard – Drágán add az életed, 1988, 131 perc

dragan-add-az-eleted--34211.jpg

Nyugi, nem a karácsonyi pulyka égett oda!

Karácsony van. John McClane, New York-i nyomozó Los Angelesbe tart, hogy találkozzon elhidegült feleségével, Hollyval és megpróbálja rendbehozni a házasságukat. Csatlakozik a nő munkahelyén rendezett karácsonyi partihoz, ám a felhőkarcolót Hans Gruber és terrorosta csapata foglalja el, túszul ejtve az alkalmazottakat. A terrorisátk célja, hogy megszabadítsák a multinacionális céget a kötvényeiktől. McClane-nek sikerül kereket oldania és mindent megtesz azért, hogy meghiúsítsa a rablást. A 34 emeletes épületben, egyetlen szolgálati fegyverével száll szembe a bandával.

dragan-add-az-eleted--34207.jpg

 

Miért érdemes megint megnézni?

Mert klasszikus akciófilm. A műfaj felélesztőjeként tartják számon, innen indult aztán ismét világhódító útjára a zsáner, olyan filmeknek törve az utat, mint a Féktelenül vagy az Úszó erőd.  

Nem lehet elsétálni Alan Rickman és Bruce Willis alakítása mellett. Mindketten nagyon jól játszanak és mindkettőjüket ez a film tette igazán híressé.

 Itt a trailer:

 

2. Szörnyecskék, 1984, 107 perc

szornyecskek--36881.jpg

Mekkora állatság, ahogy nyomják, nem? :)

Három fontos szabály van, ha az ember egy maogway-t akar tartani az otthonában:

  1. Sosem érheti víz.
  2. Óvni kell az erős fénytől.
  3. Bárhogy is könyörög, éjfél után már nem ehet egy falatot sem.

Ezekkel az intelmekkel engedi útjára Mr. Wing Rendall Peltzert, aki a fiának, Billynek szánja karácsonyi ajándékként a kedves, plüssmacira emlékeztető lényt. Billy Gizmonak nevezi el az új kedvencét és aztán szépen sorban meg is szegi a vele kapcsolatos szabályokat. Miután a víztől elszaporodott maogway-ek jól belaknak éjfél után, gonosz szörnyecskékké változnak, aki terror alá veszi a környéket.


szornyecskek--36880.jpg

Miért érdemes megint megnézni?

A forgatókönyvet Chris Columbus írta (akinek rendezőként is sok, remek filmet köszönhetünk, pl: Mrs. Doubfire, Reszkessetek betörők!), a zenét Jerry Goldsmith jegyzi (Rambo, Bolygó neve: Halál, Poltergeist), exeutive producerként pedig Steven Spielberg áll a produkció mögött. És ezek a nevek akkoriban nagyon sokat nyomtak a latban. És ma sincs ez másként.

Nem a szokványos karácsonyi vígjáték és nem is a szokványos karácsonyi horror. Pont eléggé vicces és pont eléggé pikáns.

 Egy kis kedvcsináló a filmből:

 

3. Batman visszatér, 1992, 126 perc

batman-visszater--35392.jpg

Gotham City nem pihenhet. Alig szabadult meg a város az anarchista Jokertől, máris újabb veszély fenyegeti a várost és árnyékolja be a szeretet ünnepét. Nem elég, hogy a korrupt üzletember, Max Shrek igyekszik kiszipolyozni a várost, felbukkan a torzszülött Pingvin is, aki addig a Gothami kanálisokban élt, hogy átvegye a város irányítását. Batman mindent megtesz azért, hogy megállítsa a két gonosztevőt. Eközben felbukkan a szédítő Macskanő, akiről senki sem tudja igazából melyik oldalon áll.

 batman-visszater--35391.jpg

Miért érdemes megint megnézni?

Tim Burton egyik legfurcsább és legsötétebb filmje ebből az időszakból, Danny Elfman zenéje pazarr, Keaton, DeVito, Pfeiffer és Walken brillíroznak a vásznon.

Érdekesség, hogy a Batman visszatér az egyik utolsó olyan film, amit díszletek között forgattak. Az 1993-ban bemutatott Jurassic Parkkal már mondhatni beköszönött a CGI filmek korszaka.

Gyerekeknek nem ajánlott a szexualitás és a groteksz ábrázolások miatt!

 Részletek a filmből:

 

4. Halálos fegyver, 1987, 110 perc

halalos-fegyver--34057.jpg

A film főhőse Martin Riggs őrmester és Roger Murtaugh őrmester, akiknek egy öngyilkossági ügyet kell megoldania, ami egy nemzetközi hírű, hírhedt drogkartel leleplezésével is összekapcsolódik. A két, teljesen különböző személyiségű férfi a közösen átélt kalandok hatására összehaverkodik, a film végén pedig már közösen ülnek Murtaugh karácsonyi vacsoráráján.

 halalos-fegyver--34059.jpg

Miért érdemes megint megnézni?

Az akció jelentek miatt, a poénok miatt, Mel Gibson és Danny Glover miatt. Legalább egyszer mindenképpen látni kell. Nem mellesleg ez volt az első hollywoodi film, amiben mobiltelefon, egy Portable Radio Shack Model 17-1003-as modell szerepelt.

Itt a trailer:

 

5. Utánunk a tűzözön, 1996, 120 perc

utanunk-a-tuzozon--813.jpg

Samantha Caine látszólag tökéletes életében hihetetlen változás következik be. Egy majdnem végzetes autóbaleset után rájön, hogy évekkel korábban egy titkos kormányzati szervezet profi ügynöke volt, tökéletes és hidegszívű gyilkológép. Felbéreli Mitch Henessey magánnyomozót, segítsen neki feltárnia a múltját. Samantha maga mögött hagyja családját, hogy befejezzen egy majdnem egy évtizede kudarcba fulladt akciót.

Miért érdemes megint megnézni?

Emlékszem, akkoriban az egyik kevdenc akció-thrillerem volt, tetszett Geena Davis karaktere, tökösebb volt, mint egyik-másik pasi a vászon.

Emellett vicces, akciódús, Samuel L. Jackson pedig remek, mint mindig.

Jelenet a filmből:

 

6. Szörnyecskék 2. – Az új falka, 1990, 107 perc

szornyecskek-ii-az-uj-falka--36885.jpg

Tiszta drag queen!

Nem kell nagy duma hozzá, mert jelen esetben úgysem az a lényeg, hogy hogyan szabadulnak el a szörnyecskék, hanem az, hogy mikor és mekkora rumlit csinálnak. Mondjuk, nem is izgulták túl a forgatókönyvírók, hogy milyen látszatsztorit körítsenek az újabb őrültködés köré.

 szornyecskek-ii-az-uj-falka--36888.jpg

Ez azért mindet visz!

Miért érdemes megint megnézni?

Ha tetszett az első, már mehet is a második rész. Tele van remek poénokkal, a Szörnyecske-csaj ikonikus, a film kellemes időtöltést ígér. És biztosra veheted, ez egy roppant szórakoztató folytatás.

Kedvcsináló:

 

7. Karácsonyi lidércnyomás, 1993, 85 perc

karacsonyi-lidercnyomas--13704.jpg

Ez a film egy kicsit kaukktojás, mert Halloweenkor és karácsonykor is ugyanúgy elővehető. Jack Skellington, Halloween Town lakója, az ijesztgetés az erdőben sétálva rálel az ünnepek fáira, ahol egy ajtón keresztül átlép Karácsonyvárosba, Jack úgy dönt, átveszi a Mikulás (a fordításban Víg Hullás) helyét és kezdetét veszi a karácsonyi lidércnyomás.

karacsonyi-lidercnyomas--13711.jpg

Te mit csinálnál, ha erre ébrednél? 

Miért érdemes megint megnézni?

Bár nem Burton rendezte, ez mindképpen az ő filmje. Nagyon jól áll a történetnek a stop-motion, szuperek a dalok, jól kidolgozottak a karakterek és maga az alapötlet is elképesztően jó, nem igazán sikerült még senkinek ilyen rémisztően bájosan ellopni a karácsonyt.

Csak angol előzetest találtam:

Ki melyik filmet választja az ünnepekre? 

A véleményetekre továbbra kíváncsi vagyok. Ha van ötletetek, hogy miről nosztalgiázzunk legközelebb, ne tartsátok magatokban. Találkozzunk a Retrolurkók Facebook oldalán (@retrolurkok). Az instán is ott vagyunk, szintén @retrolurkok néven keressétek a csatornát. E-mailt a retrolurkok@gmail.com-ra tudtok küldeni.

Találkozzunk a jövő héten is.

Köszönöm, hogy velem tartottatok! Isten éltesse a Retrólurkókat!

Demeter Norbert

A képeket a filmkatalogus.hu oldalról vettem kölcsön. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://retrolurkok.blog.hu/api/trackback/id/tr1616785160

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása