Retró Lurkók

Magazinok a '90-es évekből I.

2021. november 22. 18:00 - demeternorbert

Bravo újság

Sziasztok!

Demeter Norbert vagyok, [bekezdés]-díjas író és egyik vagyok azoknak, akik gyerekkorukban imádtak hideg vizet inni a forró leves után. Üdv a Retrolurkók blogon, ahol hétről hétre, különböző témákon átívelve merülünk alá azokba a hőn szeretett és noszalgikus 80-as, 90-es évekbe.

Sok mindennel készülök nektek és igyekszem majd lehetőség szerint minden olyan tárgyat, dolgot, filmet, szóval tényleg mindent előszedni a múltból, ami valamilyen formában az életünk fontos része volt és meghatározta a fent említett két évtizedet.

Szóval kössétek fel a gatyát, mert tuti, hogy fogok tudni egy-két olyan dolgot mondani, amit már biztosan elfelejtettetek vagy ha nem is, hát hótziher, hogy jó ideje nem is gondoltatok rá.

És akkor kezdjük is el a mai bejegyzést. Szerintem különleges résznek nézünk elébe, remélem ti is annak gondoljátok majd, ugyanis kevés olyan ikonikus dolgot tudok elképzelni a 90-es években, amik szinte hordozzák az évtized esszenciáját, egyszerre tanították, informálták és szórakoztatták az akkori tiniket. Egyfajta bibliák voltak és internet híján tényleg innen szereztünk be minden fontos infót, ami a serdülő, fiatal léthez elengedhetetlen volt. Ezért is szenteljük ezt az epizódot a korszak egyik legnagyobb magazinjának a négy közül, ezeket pedig szerintem ti is fejből tudjátok. Ez a négy volt a Bravo, a Popcorn, az IM, azaz az Ifjúsági Magazin és a 100xszép. Ezek közül ma az én kedvencemmel, a Bravoval foglalkozunk.

 

800px-bravo_zeitschrift_svg.png

A Bravo logója (forrás: Wikipédia)

Szóval a Bravo. Azt hiszem, hogy "csak" és ez idézőjelben csak újságnak hívtuk és nem magazinnak. Sajnos nem sok infót találtam fent úgy általában a magyar kiadásról, ha van kedvetek és infótok róla, akkor szívesen veszem. Ami biztos, hogy csütörtökönként jelent meg és pár osztálytársammal hazafelé menet mindig az újságos felé kerültünk, hogy még frissen, ropogósan megszerezhessük. Másnapra persze mindenki kiolvasta és meg tudtuk beszélni a fontos dolgokat. Aki nem akarta megvenni, de ez vagy az érdekelte belőle, akkor elkérhette, ugyanis péntekenként mindig bevittük a suliba.

Amúgy meglepett, hogy még mindig kapható itthon, tök érdekes, hogy esetleg a mostani, fiatal generációnak is tudja-e azt biztosítani vagy jelenteni, amit nekünk, a 90-es években. Ahogy láttam, az ára az akkori 79 Ft-ról mostanra 899 Ft és 599 Ft-ra változott. Ez utóbbi akkor érvényes, ha digitálisan vásárolod meg a magazint. Lehet, hogy csak én gondolom rosszul, de valahogy könnyebbnek tűnt a 79 Ft-ot kispórolni a zsebpénzből vagy kiimádkozni a szülőkből. Én olyan 93-től kezdve vásároltam, de nem voltak túlságosan hű a laphoz, 96-tól már elcsábított a korábban kibeszélt videózás, úgyhogy a tinimagzinokat filmes kiadványokra cseréltem, de erről majd talán máskor. :) Most térjünk vissza a Bravora.

Maga az újság német "felmenőkkel" rendelkezik, Magyarországra a rendszerváltás után érkezett meg, eleinte havonta, majd az igényekhez igazodva kéthetente, aztán asszem hetente jelent meg, de ez utóbbian már nem vagyok biztos. :)

A német anyaújságból sok cikket átvettek a magyar változatba, de emellett természetesen illusztris hazai együttesek, énekesek, hírességek is megfordultak az oldalakon. Minden rész nagyon hasonlóan épült fel és minden részben megvoltak az állandó rovatok is.

Mielőtt továbbmennék, játékra hívom azokat, akik hozzám hasonlóan egyetlen egy számot sem hagytak volna ki a Bravoból. Vegyetek elő egy papírt, meg egy tollat vagy egy cerkát, szándékosan nem a mobilotok vagy a tabletetek jegyzettömb appját mondom, legyünk stílusosak és csináljatok két sort, az egyik legyen az igen, a másik a nem. És a kérdés pedig az lesz, hogy hány állandó rovatra emlékeztek az újságból? Én mondom majd őket, ti meg húzhattok egy-egy vonalat a megfelelő sorba. 

A Bravo magazin, amit górcső alá veszünk az 1995. június 29-én megjelent 14. szám. Digitális formában itt találjátok. Sajnos, a szkennel változat nem a legjobb minőségű, szóval sajnos nem biztos, hoyg jól el tudjátok olvasni. :(

Na, nyomassuk.

screenshot_20211108_131627.jpg

A címlap az mindig is címlap volt, beédesgetett és sokszor csalogatott valami extra dologgal, vagy azzal, hogy ki van a posztereken vagy különböző kis cuccokat adtak ajándékba, felragasztható műtetkót, műpiercinget vagy éppen ruhára vasalható matricát. Ezek mindig változtak, szóval ezt nem számítjuk állandónak.

screenshot_20211108_131634_com_scribd_app_reader0_edit_57713655234419.jpg

Viszont az első két oldalt már igen, ezt a rovatot Show főcímeknek hívták, ebben rövid hírek tudatták velünk az éppen aktuális album megjelenéseket, villáminterjúkat olvashattunk a legnagyobbakkal, de volt Terefere és Poptávirat rovat is és megtudhattuk kik a Menő sztárok.

screenshot_20211108_131645_com_scribd_app_reader0_edit_57702896924004.jpg

Aztán voltak két, három oldas interjúk, sztársztorik, itt ebben éppen Madonnát vették górcső alá, de ami elég sokat volt, az a Bravo lelki teszt. (Ebben a számban sajnos nem jutott ennek hely az újságban.) Ezekből nagyon fontos dolgokat tudhatott meg az ember, például, hogy tud-e hűséges lenni. Ma már biztosan mulatságosnak hat ez 12-13 éves kölyöknek, de akkoriban nekünk igenis fontosnak tűnt tudni, hogy mennyire tudsz megértő lenni vagy mennyire készültél fel az első szeretkezésre.

screenshot_20211108_131657_com_scribd_app_reader0_edit_57689443337547.jpg

Itt volt még az én kedvenc rovatom, a Bravo film képregény - jelen esetben ez a Nyakunkon az élet - ami totál spoileres volt, minden fontosabb infót elárult a filmről, de valahogy akkoriban nem igazán érdekelt, hogy bizonyos poénokat lelő. Ezt úgy képzelje el, aki még nem látott ilyet, hogy két teljes oldalon, filmkockákon mesélik el a történetet. Minden kocka alatt két-három sor, meg némi infó volt a filmről, kik a szereplők, mikor jön a moziba. Emlékszem, amikor a Holló volt soron, akkor más oldalakon Brandon Lee életével és halálával is foglalkoztak. Szóval volt olyan, hogy a filmhez kapcsolódóan interjúk, hírek is megjelentek.

screenshot_20211108_131703_com_scribd_app_reader0_edit_57679009545362.jpg

Akkor ott volt a tutira legnépszerűbb, szintén két oldalas rovat és ha itt most a nem sorba húzol be egy strigulát, hát szégyelld magad, persze csak viccelek. De ez volt az a rovat, amit mindenki elolvasott, ez pedig a ....? Így van. Szerelem, szex, gyengédség - amit sokan nem mernek megkérdezni. Na, hát ebben volt minden. A normális kérdésektől, hogy mit tegyen a lány, ha 16 évesen terhes lesz és nem az aktuális pasi az apa az olyan extrémekig, mint a kaktuszom álmomban megerőszakolt, terhes lehetek-e, a kaktusz cserélhető például tamponra, tusfürdős dobozra egyszóval bármire, ami fallikus szimbólumként felfogható. De srácok is "írtak", megint csak idézőjelesen, mindjárt ezt is kifejtem, de fiú oldalról megjelentek a ciki helyezetben történő merevedések, a nedves álmok - akkor így hívtuk, igen, bizony -,  vagy a szülők rajtakaptak, miközben a kólás flakonnal önkielégítettem című gyöngyszemek.

Az idézőjelet azért használtam az előbb, mert ma már eléggé gyanúsan hülyének tűnhet a mi generációnk, legalábbis ezeken a leveleken keresztül. Gyanítom és ezzel nem is vagyok egyedül, hogy sokat ezek közül hasraütésszerűen írt valaki vagy esetleg hallotta a környezetében. Nem voltunk túlzottan felvilágosult kamaszok, de azért ennyire degeneráltnak nem gondolom magunkat. Főleg úgy, hogy éppen ez az újság segített más cikkeivel lerántani a leplet különböző szexuális felvilágosításokkal.

Voltak alrovatai is ennek a résznek, az első szeretkezés és a lelki segítség és tanácsok. Na, ezt a két utóbbit elhiszem, hogy valódi emberek írhatták. Eléggé úgy tűnt, hogy közel állnak a valósághoz, legalábbis közelebb, mint a többi, lehetek-e terhes attól, hogy beszéltünk a szexről című levelek.

screenshot_20211108_131708_com_scribd_app_reader0_edit_57656985083907.jpg

Volt még a Bravo talk show, ebben általában interjúk szerepeltek  és sokszor egy idős, német bácsi csinálta őket, (ezt éppen nem) aki le is fotózkodott a sztárokkal. Akikre én emlékszem, Steven Tyler, Eathen Hawk, de rendszeresen bontották szét lány-, és fiúcsapatok tagjaira, hogy jobban "megismerhessük" őket. Ebben a számban a kor két nagy tinibálványával beszélgetett az újságíró.

Innen jött az újság közepe, a poszteres rész. Általában egy nagy és két kicsi volt benne, hacsak nem adtak extraként többet. Asszem a Bravo talk showban kérdezett sztárok is benne voltak, és a posztereiket egymás mellé téve szuper hosszú posztert kaptál. Nekem volt Take That-es, Spice Girls-ös.

Volt levelezős rovat, autogramcímekkel meg rajongói klubokkal, de levelező partnereket is segített találni az újság, már ha volt olyan a hirdetők között, aki megtetszett vagy szimpatikus lett az alapján a néhány mondat alapján, amit leírt magáról.

Kicsit más, a napokban, ahogy erre a bejegyzésre készültem és fejben köbö összeszedtem, hogy miről is akarok beszélni, eszembe jutott egy dolog, ami akkoriban nagyon fontosnak számított tudni a másikról, ez pedig a hobbik. Szinte minden ilyen levelező partner kereső hirdetésben benn volt, hogy hobbijaim, vagy a kifinomultabban fogalmazók használhatták a szabadidőmben szívesen... kezdetű frázist is. Ma meg már eszünkbe se jut megkérdezni, hogy kinek mi a hobbija, bár azt nem tudom, hogy mikor is hagytuk el, csak úgy érdekességként jutott az eszembe. Amúgy, ha valakinek volt ilyen levelező partnere, írja már meg, hogy milyen volt, meddig tartott, miről leveleztek, lett-e belőle valami más, komolyabb kapcsolat, barátság, szerelem, szex, gyengédség. :)

screenshot_20211108_131854.jpg

Na, de vissza a Bravohoz. A poszteres rész után néha az Új sztárok rovat jött (itt ez sincs), ezt azt hiszem nem kell sokat magyarázni. Ez egyébként sokszor változott, volt, hogy Új video volt a címe, de előfordult, hogy helyette filmeket vagy videokazettákat ajánlottak. Szóval itt ezek közül bármelyik elfogadható, hogy melyikre emlékszel.

screenshot_20211108_131718_com_scribd_app_reader0_edit_57645268128700.jpg

Voltak még toplisták, ez HIT listák néven futott, volt a fő lista, a Bravo olvasók 30-as listája, meg a Bravo albumok 20-as listája. Ezeken szerepelt, hogy mióta van az adott dal, album a listán és hol állt az előző héten. Az új belépőket mindeig lilával jelölték. Volt ezen kívül még MTV lista, amerikai és angliai kislemezek és külön albumok lista.

screenshot_20211108_131723_com_scribd_app_reader0_edit_57619287604746.jpg

Aztán jött a másik nagymenő rovat a Bravo-foto-love-story infantilis és sokszor bugyuta történetekkel, amiben fotókon követhettük nyomon a sztorit, hasonlóan a filmképregényhez, itt viszont szövegbuborkokban párbeszédet is kaptunk. A kor egyik nagy magyar fiúcsapata, a Happy Gang is kapott egy ilyen, több részen átívelő történetet, ugye, nem kell mondjam, micsoda minőségben.

screenshot_20211108_131734_com_scribd_app_reader0_edit_57608934872456.jpg

screenshot_20211108_131802.jpg

Aztán volt rejtvény, horoszkóp, divat rovat, lemez sarok, ahol albumokat, maxi ck-ket és filmeket is ajánlottak.

screenshot_20211108_131740_com_scribd_app_reader0_edit_57592695934437.jpg

Majd a végén, a korszak menő angol tanára, a Song Book rész, ahol egy-egy dalnak az angol szövege mellett a magyar fordítást is elolvashattad, tehát kis érzékkel, meg a dal sokszori meghallgatásával aránylag megtanulhattál ezt-azt. Gondolom, ez leginkább akkor volt hasznos, ha tanultad suliban is az angolt. Én általánosban németes voltam, meg amúgy is jobban szerettem a magyar zenéket, szóval (sajnos) nekem ez szinte totálisan kimaradt. Hacsak nem volt egy-egy ballada közöttük, mint pl. az All-4-One formáció I swear című dala, mert azt magyarul is bevágtam.

A végén még volt egy kétoldalas tudosítás valamilyen koncertről és ennyi volt.

Na, szedjük akkor össze, hogy mik is voltak ezek az állandó rovatok és mennyire emlékeztél ezekből. Szóval: Show főcímek, itt elfogadom, ha csak mondjuk a terefere vagy a pop táviratok volt meg, aztán Bravo lelki teszt, Bravo filmképregény, szerelem, szex, gyengédség, Bravo talk show, Új sztárok/Új videó/Film, video ajánló, Hit Listák, Bravo-foto-love-story, rejtvény, horoszkóp, divat, lemezsarok, song book. Ez így 13.

Kommentben jöhetnek, ki mennyire emlékezett ezek közül.

Amúgy ha valaki akar venni, hogy nosztalgiázzon kicsit, sok helyen találhat, apróhirdetéses oldalakon. 

Érdekes, hogy milyen kevés reklám volt az újságban, mennyire kevésből is meg tudták oldani a megjelenést. Jó, biztosan voltak fizetett cikkek, amikor egyik-másik bandáról, együttesről írtak, de akkor is jó volt, hogy nem csak reklámért fizettél, hanem tényleg volt olvasnivalód egy jó órácskára. Ráadásul ezek a témák tényleg fontosak voltak, mert később, mint már említettem, kibeszélted őket és ha be akartál csatlakozni egy beszélgetésbe, akkor ezek fontos infók voltak, sokszor ezek nélkül nem is igazán tudtad, hogy miről beszélgetnek a többiek.

Hát srácok, ennyit gondoltam mára. Remélem élveztétek ezt a kis utazást, ha van otthon régi Bravotok és csináltok egy fotót vele, szívesen meglesem. Ezen túl bármilyen sztori jól esik, nosztalgiázzatok kicsit a komment szekcióban.

A véleményetekre továbbra kíváncsi vagyok, szóval találkozzunk a Retrolurkók Facebook oldalán (@retrolurkok). Az instán is ott vagyunk, szintén @retrolurkok néven keressétek a csatornát. E-mailt a retrolurkok@gmail.com-ra tudtok küldeni.

Találkozzunk a jövő héten is.

Köszönöm, hogy velem tartottatok! Isten éltesse a Retrólurkókat!

Demeter Norbert

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://retrolurkok.blog.hu/api/trackback/id/tr7016749454

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása